آداب و رسوم نوروز در باکو

نوروز با آداب و رسوم مخصوص به خودش با دیگر روزها فرق می کند این عید با تاریخ، فرهنگ و آداب و رسوم مردم کشور آذربایجان عجین شده است.

چیدن سفره نوروز (خنچه) نیز مخصوص اینجاست و با کشورهای دیگر فرق می کند چه در چهارشنبه سوری (چرشنبه آخشامی) و چه در روز اول عید (نوروز بایرامی).

چیزهایی که داخل سفره (خنچه) می گذارند عبارت است از: پلو، شکر پاره، شکر چوریی (نان قندی)، پاخلاوا (باقلوا) و دیگر شیرینیجات محلی و بومی شهرهای مختلف آذربایجان، کشمش، پسته، بادام، فندق، گردو (قز) و تخم مرغ رنگ شده و تزیین شده (بزنمیش و بویانمیش رنگ لی یومورتا) می باشد.

برخی از آیین های نوروزی جمهوری آذربایجان از این قرارند:

در هفته پیش از نوروز جنب و جوش زیادی در شهر باکو به چشم می خورد. نرده ها و تیرهای چراغ برق را رنگ می کنند. میدان های شهر گلگاری می شود. جاهای مختلف شهر چراغانی می کنند و ماکت سبزه و سمنو درست می کنند. و اکثر مغازه ها و مراکز خرید و هتل ها و مکان های توریستی خنچه درست می کنند و در ورودی شهر و مکانها می چینند. و خلاصه این که همه جا بوی تازه گی و نو بودن می دهند.

 

 

از دیگر آیین های نوروزی این کشور، خانه تکانی قبل از فرا رسیدن نوروز می باشد. و دیگر سنت های آنان این است که چهار چهارشنبه قبل از عید را جشن مفصل می گیرند و آتش روشن می کنند و از روی آن می پرند. و یکی دیگر از این مراسم مربوط به چهارشنبه سوری، پاپاق آتماق می باشد. یا همان کلاه گردانی می باشد که اکثرا بنا به رسم پسرهای جوان در خانه های همسایگان و آشنایان را می زنند و آنها داخل کلاه شیرینی و باقلوا و شکر پاره و سیب و فندق می ریزند.

و در روز اول عید نیز رئیس جمهور در بولوار شهر یا ایچری شهر آغاز نوروز را به صورت رسمی اعلام می کند. و از این روز، جشن ها، فستیوال های موسیقی سنتی در قسمت های توریستی شهر و در دو نوبت صبح تا ظهر و ظهر تا عصر برگزار می شود.

و از کوچک تا بزرگ، لباس نو می پوشاند و در این مراسم ها شرکت می کنند. و در این محل مراسم، غذاهای محلی و انواع کباب ها طبخ می شود. و در غرفه هایی انواع صنایع دستی شهرهای باکو و شیرنیجات و مرباجات آن در معرض بازدید می گذارند.