سفر با خودرو به آذربایجان

برای رفتن به باکو علاوه بر مسیر هوایی، می توان به صورت زمینی هم سفر کرد. اگر می خواهید به صورت زمینی و با وسیله شخصی سفر کنید، از دو گذرگاه مرزی آستارا و بیله سوار موغان می توانید بگذرید. فاصله تا شهر باکو از مرز بیله سوار ۲۱۲ کیلومتر و از مرز آستارا ۳۵۰ کیلومتر است. مسیر آستارا برای کسانی که از مرکز / جنوب یا شرق کشور قصد مسافرت دارند مسیر بهتری است و برای رفتن از آستارا هم می توان از جاده رشت آستارا رفت و هم از جاده خلخال- اردبیل – آستارا؛ اما برای کسانی که از غرب کشور قصد عزیمت دارند، بهتر است از طریق تبریز به مشکین شهر رفته و از آنجا به بیله سوار بروند.

برای مسافرت رفتن به خارج از کشور با ماشین شخصی خود به موارد زیر نیاز دارید:
۱-مجوز خارج کردن ماشین از کشور (کاپوتاژ)

۲- دفترچه بین المللی ماشین (سند)

۳- گواهینامه بین المللی

-۴ نمره بین المللی

برای گرفتن مجوز گمرکی خودرو (کاپوتاژ) باید در شهرستان ها به گمرک مرکز استان آن شهر یا

به گمرک تهران و یا به گمرکات مرزی مراجعه کرد .

مدارک مورد نیاز برای کاپوتاژ در اداره گمرک

مدارک مورد نیاز شامل :

اصل و فتوکپی سند ماشین، کارت ماشین، برگه سبز ماشین، گواهینامه، شناسنامه، کارت ملی، و پاسپورت می شود.

در گمرک بعد از ارایه مدارک و بازدید ماشین توسط مامور گمرک برگه ای به نام مجوز خروج ماشین، کاپوتاژ، می دهند که معمولا شش ماه یا یک سال اعتبار دارد. که بعد از انقضاء باید ابطال شود تا جریمه نشوید .

برای گرفتن گواهینامه بین المللی، کارت بین المللی ماشین و همچنین نمره زرد رنگ بین اللملی ماشین IR-43143 – اصل و کپی مدارک بالا به اضافه مجوز خروج ماشین (کاپوتاژ) لازم است.

با نشان دادن برگه گمرکی (کاپوتاژ) به قسمت خروجی می توان رفت و بعد از بررسی مدارک ماشین که وقت چندانی هم نمی گیرد نوبت به مهر خروج پاسپورت ها می رسد که در اسرع وقت انجام می شود. باید توجه کرد که مجوز ورود ماشین به آذربایجان تا یک سال اعتبار دارد و در طی این یک سال می توان بدون محدویدت تردد داشت اما پس از سپری شدن مدت اعتبار مجوز، باید حتما تمدید گردد.

 

پرداخت عوارض خروج از مرز

برای خارج شدن از مرزهای ایران، شما باید عوارض خروج از کشور را بپردازید. عوارض خروج از کشور به صورت زمینی در سال ۱۳۹۶ به مبلغ ۲۵۰۰۰ تومان است که باید به حساب مشخص شده توسط بانک ملی ایران واریز شود. شماره حساب ۲۱۱۰۱۰۰۲۵۰۰۰۹ بانک ملی ایران به نام اداره کل امور مالیاتی؛ و برای خروج از کشور از مرز جلفا شماره حساب ۰۱۰۷۹۴۵۱۳۱۰۰۷ بانک ملی ایران به نام منطقه آزاد ارس جلفا در نظر گرفته شده است.  شما باید عوارض را در هر کدام از شعب بانک ملی بپردازید و فیش واریزی را در هنگام خروج از مرز به ماموران مرزی نشان دهید.

شما همچنین می توانید این عوارض را به صورت آنلاین از درگاه بانک ملی ایران هم بپردازید.

 

سفر از طریق مرز بیله سوار موغان

برای رسیدن به بیله سوار، اگر از غرب کشور می خواهید وارد مرز شوید ابتدا باید به تبریز رفته و از آن جا رهی بیله سوار شوید. برای این کار، پس از رسیدن به شهر تبریز باید از سمت شمال شهر، وارد جاده اهر شوید؛ پس از رسیدن به اهر به طرف مشکین شهر بروید و بعد با گذر از شهر گرمی، به بیله سوار خواهید رسید. از اهر به سمت مشکین شهر و مخصوصا پس از گذر از گردنه گئویجه بئل göycə bel طبیعت جلوه دیگری دارد و سرسبزی آن چشم ها را خیره می کند. از مشگین شهر تا بیله سوار ۱۶۸ کیلومتر فاصله است که بعد از عبور از گرمی مناظر بی نظیر دشت مغان نمایان خواهند شد. در مجموع، فاصله تبریز تا بیله سوار ۳۲۷ کیلومتر است که بین ۴ تا ۵ ساعت طول می کشد که ازتبریز به بیله سوار برسید. مسیر دیگری هم برای رفتن از تبریز به بیله سوار وجود دارد که البته کمی طولانی تر است. برای رفتن از این مسیر، از تبریز  باید به جلفا بروید، بعد از جلفا به سمت اصلاندوز و پارس آباد و از آنجا خود را به بیله سوار برسانید.

از مرز بیله سوار، پس از طی تشریفات مرزی و گمرکی، تا شهر باکو ۲۱۲ کیلومتر راه باید طی کنید. اولین شهری که در خروج از مرز به آن می رسید بیله سوار آذربایجان است. شهری کوچک که از لحاظ مبلمان شهری و نظافت معابر، بسیار پاکیزه است.  شهر بعدی که جاده از آن عبور می کند سالیان (Salyan) نام دارد و به لحاظ اقلیمی یکی از شهرهای گرم جمهوری آذربایجان محسوب می شود. در شهر سالیان، صنعت دامداری و کشاورزی رونق دارد و گوشت این منطقه چه گاو و چه گوسفند در این جمهوری زبانزد خاص و عام است.  بیشتر رستوران های واقع در مسیر، غذاهای با کیفیت، تنوع و قیمت مناسب ارائه می دهند. گرچه ظاهر رستوران ها چندان تجملی نیست اما آراسته است و سرویس دهی مناسبی دارد. حدود ۱۰۰ کیلومتر که از مرز دور شوید، دریای خزر نمایان می شود و به تدریج که به باکو مزدیک می شوید تأسیاست نفتی و صنعتی، در کنار جاده به چشم می خورند.

از مرز ایران تا باکو در حال حاضر جاده ای دوبانده است با این حال دولت جمهوری آذربایجان پروژه ای در دست اجرا دارد که طبق آن جاده موجود تا مرز گرجستان و روسیه به شکل اتوبان در خواهد آمد. در حال حاضر بخش هایی از این اتوبان بازگشایی شده که از کیفیت آسفالت بالایی برخوردار است و حداکثر سرعت در آن ۹۰ Km/H تعیین شده است.

سفر از طریق مرز آستارا

پس از عبور از مرز ایران، و گذشتن از پل رودخانه آستارا، وارد ساختمان امور گمرکی آذربایجان می شوید و مدارک مربوطه یعنی گواهی نامه بین المللی، کارت بین المللی ماشین و پاسپورت را تحویل می دهید. سپس برای صدور بیمه نامه ماشین به بخش دیگری می روید تا عوارض مربوط به بیمه را پرداخت کنید. در مرحله بعد، بیمه نامه و باقی مدارک را به همان ساختمان اول می برید تا مجوز تردد در خاک آذربایجان برای شما صادر شود.

حدود ۵۰۰ متر که از گذرگاه مرزی گذشتید به شهر استارا در جمهوری آذربایجان خواهید رسید که نسبت به همتای ایرانی خود، از وسعت کمتری برخوردار است. جاده ای که از آستارا به باکو می رود تا بیله سوار آذربایجان، جاده ای جنگلی اما پر دست انداز است. بعد از بیله سوار از تراکم جنگل کاسته می شود و دشت ها و مزارع بیشتر به چشم می خورند. حداکثر سرعت در جاده، در برخی از نقاط ۱۰۰ کیلومتر و در جاهای دیگر ۹۰ کیلومتر بر ساعت است و ایستگاه ها و دوربین های پلیس در تمام طول مسیر وجود دارند و در اجرای قوانین راهنمایی و رانندگی، بسیار دقیق اند. از آستارا تا باکو حدود ۳۵۰ کیلومتر مسافت است که بین ۴ تا ۵ ساعت طول می کشد تا به آنجا برسید. در طی مسیر، پمپ های بنزین و رستوران ها وجود دارند و نگرانی از بابت سوخت و خوراکی وجود ندارد. قیمت بنزین در جمهوری آذربایجان از ۷۰ قپیک (حدود ۲۰۰۰ تومان)  تا ۹۵ قپیک (۲۷۰۰ تومان) متغیر است.

نویسنده: وحید حلاج